Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Προβλήματα που χρήζουν ψυχοθεραπευτικής βοήθειας από ειδικευμένο ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Προβλήματα Ψυχικής Υγείας
Κάντε click προς επέκταση του περιεχομένου, για κάθε ομάδα διαταραχών.
Αγχώδεις διαταραχές
 • Κρίσεις πανικού:

    Επαναλαμβανόμενες κρίσεις που συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρόμο, δύσπνοια, αίσθημα πνιγμονής, ναυτία, ζάλη κτλ. Το άτομο που βιώνει τις κρίσεις πανικού έχει έντονη ανησυχία και άγχος μήπως του ξανασυμβεί και τι θα γίνει αν του ξανασυμβεί ( π.χ. μήπως πεθάνει από αυτές, μήπως χρειαστεί νοσοκομείο και δε βρεθεί κανείς να τον πάει, μήπως γίνει ρεζίλι, μήπως χάσει τη δουλειά του κτλ.). Ως συνέπεια αυτού είναι να αλλάξει και η συμπεριφορά του προσπαθώντας να αποφύγει συνθήκες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μία κρίση (π.χ. δεν βγαίνει από το σπίτι συχνά, απομακρύνεται από τους συγγενείς και τους φίλους, αποφεύγει έντονες συζητήσεις κτλ).

 • Φοβίες:

    Χαρακτηρίζονται από πολύ έντονο και παράλογο φόβο για ένα αντικείμενο, μία συνθήκη ή ένα χώρο και οδηγούν στην αποφυγή του. Μπορεί ένας άνθρωπος να υποφέρει από μία μεμονωμένη φοβία ή από μία πληθώρα φοβιών και είτε η φοβία να συνοδεύεται από κρίσεις πανικού είτε όχι.  Οι φοβίες χωρίζονται σε τρία είδη:

α) Αγοραφοβία:

    Συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από κρίσεις πανικού. Το άτομο φοβάται να βρεθεί σε χώρους που δεν μπορεί εύκολα να φύγει από αυτούς ή να βρει βοήθεια σε περίπτωση που έχει ανάγκη ή πάθει κρίση πανικού.

β) Ειδικές φοβίες:

    Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλες οι φοβίες που έχουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. υψοφοβία, κλειστοφοβία, φοβία για τα αεροπλάνα κτλ).

γ) Κοινωνική φοβία:

    Φόβος ταπείνωσης, ρεζιλέματος και αμηχανίας μπροστά σε κόσμο, όταν το άτομο πρέπει να επιτελέσει ένα έργο μπροστά σε κοινό, ή χρειάζεται απλά να συμμετέχει ή να παρευρίσκεται σε ένα χώρο με άλλα άτομα. Χαρακτηριστική ανησυχία του ατόμου που πάσχει από κοινωνική φοβία είναι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτό.

 • Γενικευμένο άγχος:

    Υπερβολικό άγχος και στεναχώρια που το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει για καθημερινά προβλήματα όπως η δουλειά, η υγεία του ίδιου και των οικείων του προσώπων, τα οικονομικά, οι σχέσεις του κτλ. Το γενικευμένο άγχος μπορεί να βιώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή για πολλές ώρες κάθε μέρα και να προκαλεί έκπτωση στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου.

 • ΨυχαναγκασμοίΚαταναγκασμοί:

    Οι ψυχαναγκασμοί αναφέρονται σε επίμονες ιδέες, σκέψεις και εικόνες που το άτομο νιώθει να εισβάλλουν στο μυαλό του χωρίς να μπορεί να τις ελέγξει. Συνήθως τις θεωρεί ως ακατάλληλες ή ανήθικες ή επικίνδυνες και για το λόγο αυτό του προκαλούν έντονο άγχος και ανησυχία. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να έχουν ένα επιθετικό περιεχόμενο (π.χ. το άτομο να χτυπήσει ή να σκοτώσει κάποιον), ανησυχία για μόλυνση ή για αρρώστια (π.χ. να μην αγγίξει κάτι βρώμικο ή μολυσμένο ή αν ήταν βρώμικο κάτι που ακούμπησε) κτλ. Οι καταναγκασμοί από την άλλη είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που το άτομο επιτελεί για να μην μολυνθεί ή για να προλάβει την αρνητική έκβαση ενός γεγονότος ή για να προφυλάξει τον ίδιο και τους άλλους από κάτι καταστροφικό κτλ.  Το άτομο νιώθει αναγκασμένο να επιτελέσει τις καταναγκαστικές συμπεριφορές γιατί πιστεύει έντονα πως αν δεν το κάνει θα συμβεί κάτι κακό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξοδεύει μεγάλο μέρος της ημέρας επιτελώντας τις επαναλαμβανόμενες πράξεις με αποτέλεσμα αυτό να του προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Διαταραχές διάθεσης
 • Κατάθλιψη:

    Αποτελεί μία διαταραχή της διάθεσης με ποικίλα συμπτώματα που έχουν να κάνουν τόσο με το συναίσθημα, με τις ιδέες και τις σκέψεις του ατόμου όσο και με την συμπεριφορά του.  Οι περισσότεροι που υποφέρουν από κατάθλιψη αναφέρουν ένα ποσοστό θλίψης ή δυστυχίας, όπως και μοναξιάς και απελπισίας. Χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι και οι δυσοίωνες σκέψεις για το μέλλον, το οποίο διαγράφεται χωρίς ελπίδα, για τον κόσμο που είναι απειλητικός και εχθρικός αλλά και για τον ίδιο τον εαυτό που θεωρείται ανεπαρκής. Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ζητήσει βοήθεια επειδή πιστεύει ότι κανείς δεν μπορεί να το βοηθήσει ή ότι δεν αξίζει τη βοήθεια κάποιου. Ως αποτέλεσμα αυτών των συναισθημάτων και των αντιλήψεων είναι το άτομο να απομονώνεται, να χάνει την ενεργητικότητά του και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνει και την καταθλιπτική του διάθεση. Ακραία μορφή της κατάθλιψης αποτελεί το «μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο» κατά το οποίο η καταθλιπτική διάθεση κυριαρχεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σημειώνεται σημαντική έκπτωση ενδιαφέροντος και λειτουργικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής, συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια βάρους, λόγω απώλειας της όρεξης, κόπωση, αϋπνία ή υπερυπνία, αίσθημα αναξιότητας, ενοχής, ελαττωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μερικές φορές σκέψεις αυτοκτονίας και θανάτου.

 • Διπολική Διαταραχή:

    Αυτή η διαταραχή παλιότερα αποκαλούμενη και ως μανιοκατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή δύο ακραίων συναισθηματικών διαθέσεων της έξαρσης και της κατάθλιψης. Στην  περίοδο της έξαρσης το άτομο βιώνει μανιακά συναισθήματα και πιο συγκεκριμένα μεγάλη εφορία, ενθουσιασμό, χαρά που συνοδεύονται από υπερκινητικότητα, έντονη διέγερση, γρήγορο ρυθμό ομιλίας και συχνά διαταραγμένη σκέψη. Συχνές είναι και οι ιδέες μεγαλείου του ατόμου και η διογκωμένη αυτοεκτίμηση. Η εναλλαγή της διάθεσης μπορεί να συμβαίνει πολλές φορές μέσα στην ίδια μέρα οπότε μιλάμε για ένα μεικτό επεισόδιο ή να περνάν περίοδοι που το άτομο βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο και άλλες που να βιώνει ένα μανιακού τύπου επεισόδιο.

Διατροφικές διαταραχές
 • Ψυχογενής Ανορεξία:

    Αποτελεί ένα σύνδρομο ιδιαίτερα συχνό σε νεαρά κορίτσια. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι ο σκόπιμος υποσιτισμός του ατόμου προκειμένου να χάσει βάρος και να αποφύγει την παχυσαρκία. Οι φόβοι της παχυσαρκίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι ο ανορεκτικός έχει μία διαστρεβλωμένη αντίληψη για το βάρος του και για την εικόνα του σώματός του και θεωρεί ότι είναι παχύς ακόμη και όταν το βάρος του φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλό σημείο. Η ασιτία πολλές φορές είναι τόσο ακραία που ο ασθενής μπορεί να πεθάνει από αυτήν. Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν έχει τόσο να κάνει με την απώλεια της όρεξής όσο με την διαταραγμένη εικόνα εαυτού, με θέματα ταυτότητας και αυτονομίας.

 • Ψυχογενής Βουλιμία:

Σε αυτήν την διαταραχή εμφανίζονται συχνά επεισόδια υπερφαγίας κατά την οποία το άτομο νιώθει ανίσχυρο να ελέγξει τον εαυτό του, ώστε να σταματήσει να τρώει. Ως αντιστάθμισμα αυτού για να μην πάρει βάρος το άτομο χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους, όπως πρόκληση εμετού, χρήση καθαρκτικών , έντονη σωματική άσκηση. Όπως και στην ψυχογενή ανορεξία έτσι και σε αυτήν την διαταραχή είναι χαρακτηριστική η ενασχόληση με την εικόνα του σώματος και με το βάρος.

Ψυχωτικές διαταραχές

    Ψυχωτικές ονομάζονται οι διαταραχές που έχουν σαν βασικό χαρακτηριστικό τους τα ψυχωτικά συμπτώματα. Τέτοιου είδους διαταραχές είναι η σχιζοφρένεια, η παραληρητική διαταραχή, η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, η σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή κτλ. Τα ψυχωτικά συμπτώματα αναφέρονται στη σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας που οφείλεται στην διαταραγμένη αντίληψη της πραγματικότητας, στην απώλεια της αίσθησης του εαυτού ή στα διαταραγμένα όρια του εαυτού.  Οι παραληρητικές ιδέες, οι εμμονές, οι ψευδαισθήσεις, ο αποδιοργανωμένος λόγος είναι μερικά ακόμη από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των ψυχώσεων.
Στις ψυχωτικές διαταραχές η φαρμακοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη για την μείωση ή και εξάλειψη των ψυχωτικών συμπτωμάτων.  Επίσης  ιδιαίτερα βοηθητική είναι και η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για την αύξηση της λειτουργικότητας του ασθενή, την εξομάλυνση των προσωπικών του σχέσεων και την ομαλή προσαρμογή και ένταξη του στο κοινωνικό περιβάλλον.

Σεξουαλικές διαταραχές
 • Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες:

    Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αναφέρονται στη διαταραχή της ομαλής ψυχοφυσιολογικής διεργασίας της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ανθρώπου. Χωρίζονται σε διαταραχές τις σεξουαλικής επιθυμίας (υποτονική επιθυμία, αποστροφή), της διέγερσης ( διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης στη γυναίκα, διαταραχή στύσης στον άντρα) του οργασμού (στη γυναίκα ή στον άντρα, πρόωρη εκσπερμάτωση) και στις διαταραχές του σεξουαλικού πόνου (δυσπαρευνία, κολεόσπασμος). Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής μπορεί να οφείλονται τόσο σε οργανικούς παράγοντες όσο και σε ψυχολογικούς ή και σε συνδυασμό και των δύο. Εφόσον κριθεί ότι η σεξουαλική διαταραχή οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

 • Διαταραχές της Ταυτότητας Φύλου:

    Χαρακτηρίζονται από την δυσαρέσκεια και της δυσφορία του ατόμου με τα ανατομικά χαρακτηριστικά του φύλου του και την επιθυμία του να αλλάξει φύλο. Πολλές φορές τα άτομα αυτά νιώθουν πως είναι παγιδευμένα σε λάθος σώμα και ενώ το σώμα τους είναι αντρικό νιώθουν γυναίκες ή το αντίθετο. Σε άτομα που δεν ζητούν χειρουργική αλλαγή φύλου η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να δεχτούν το σώμα τους και το ανατομικό τους φύλο και να προσαρμοστούν καλύτερα στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

 • Παραφιλίες:

Παραφιλίες ονομάζονται οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις που  έχουν να κάνουν με σεξουαλικές φαντασιώσεις ή παρορμήσεις  με μη ανθρώπινα αντικείμενα, με τον πόνο και την ταπείνωση, με παιδιά ή άλλα μη συναινούντα άτομα. Επίσης οι φαντασιώσεις και οι παρορμήσεις αυτές δημιουργούν σημαντική υποκειμενική ενόχληση και μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Μερικές από τις πιο γνωστές παραφιλίες είναι η παιδοφιλία, η εφαψιομανία, ο φετιχισμός, η επιδειξιομανία, η ηδονοβλεψία, ο σαδισμός και ο μαζοχισμός. Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί χρήσιμη στο να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις που παρακινούν την παρεκκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά, να αποκτήσει πιο αποδεκτούς τρόπους σεξουαλικής ικανοποίησης και να ελέγξει τον βαθμό παρέμβασης της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς του στην υπόλοιπη ζωή του.

Διαταραχές σχετιζόμενες με ουσίες

    Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε διαταραχές που έχουν προκληθεί από την χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ, οι αμφεταμίνες, η κάνναβη, η κοκαΐνη, τα ψευδαισθησιογόνα, οπιοειδή, υπνωτικά ή αγχολυτικά. Θεωρούμε πως η χρήση μιας ουσίας είναι παθολογική όταν συνοδεύεται από δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές που είναι ανεπιθύμητες σε κάθε πολιτισμική ομάδα και μιλάμε για εξάρτηση όταν ένα άτομο συνεχίζει τη χρήση ουσιών παρά την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη λήψη της.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες Άμεση Επικοινωνία