04 Mar 2012

Οικονομική κρίση

0 Σχόλια

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε συχνά μάρτυρες ακραίων επεισοδίων ως απόρροια του πανικό που βιώνουν οι άνθρωποι από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας και περισσότερο από τη καταστροφολογική εικόνα που της προσδίδουν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ένα καίριο ερώτημα είναι πως μπορούμε να προστατευτούμε από όλον αυτόν τον πανικό και το άγχος το οποίο νιώθουμε καθημερινά να μας ταλανίζει και να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμοι όλη αυτήν την κατάσταση.

Ένας τρόπος για να αποφύγουμε τον πανικό είναι να επικεντρωθούμε στο τώρα. Τι μπορούμε τώρα να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όσοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μπορούν να προσανατολιστούν στο πως θα βρουν τρόπους να μειώσουν κάποια περιττά έξοδα και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με κάποια έξτρα απασχόληση. Για όσους οι περιορισμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι μπορούν να συνεχίσουν όπως πριν τη ζωή τους. Αν κάποια στιγμή προκύψει κάποιο πρόβλημα στη δική τους ζωή τότε θα δουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Οι εκ των προτέρων καταθλιπτικές, αρνητικές σκέψεις δεν βοηθάν, ούτε βρίσκουν λύσεις σε μελλοντικά προβλήματα, γιατί το μέλλον δεν μας φέρνει τη ζωή και τα προβλήματα όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Επίσης, δεν γνωρίζουμε από τώρα ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο, το εικάζουμε και έχουμε την τάση να εικάζουμε τα χειρότερα, γιατί νομίζουμε ότι έτσι θα βρούμε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα όταν θα έρθουν. Είναι όμως πολύ πιθανό τα χειρότερα που σκεφτόμαστε να μην έρθουν ποτέ και εμείς να επιβαρύνουμε τους εαυτούς μας με άσκοπο άγχος και ίσως να προκαλούμε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά συμπτώματα δυσάρεστα και επώδυνα.

Η ασαφής ενημέρωση είναι αυτή που προκαλεί τον πανικό. Ότι δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς τι θα γίνει στο μέλλον με τις συντάξεις, τους μισθούς, τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα άλλα προϊόντα, ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα και πότε θα ληφθούν. Η ελλιπής ενημέρωση προκαλεί στους ανθρώπους το αίσθημα ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, γιατί δεν την γνωρίζουν ακριβώς και αυτό προκαλεί την αύξηση του άγχους και του πανικού. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ελέγξουμε στο παρόν τη ζωή μας, με τις συνθήκες που επικρατούν και να προσαρμοστούμε σε όποια αλλαγή. Αν είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες που θα ανακύψουν, χωρίς υπερβολικό άγχος και πανικό.

Επίσης μπορούμε να σκεφτούμε τι είναι το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε και αν πράγματι διατρέχουμε κάποιον αληθινό κίνδυνο. Τι είναι αυτό που μας απειλεί και ποια είναι πραγματικά η απειλή αυτή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα απειληθεί η ζωή μας, ένα κομμάτι της ευημερίας μας; Η ζωή και η ευημερία των αγαπημένων μας ανθρώπων; Και αν ναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικοί στις εκάστοτε συνθήκες ζωής. Ο ανθρώπινος νους είναι ευρηματικός και το ψυχικό όργανο διαθέτει άμυνες για να προστατεύεται από επώδυνες εμπειρίες και να μην οδηγείται σε ψυχικές διαταραχές και κατάρρευση. Πολλοί άνθρωποι θυμούνται δύσκολες περιόδους της ζωής τους και αναρωτιούνται πως άντεξαν. Αν τους ίδιους ανθρώπους τους ενημέρωναν από πριν ότι θα περνούσαν από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις θα ένιωθαν άγχος και πανικό. Οπότε μπορεί να αποτελεί κοινότυπη πλην πολύ αληθινή ρήση ότι ο άνθρωπος διαθέτει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από όση γνωρίζει.

[top]
Η Συντάκτρια


Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ζευγαριών.

Απαντήστε